9. syyskuuta 2017

liikenneympyrä - projektikuvaus

Kesän 2017 suurin projektimme puutarhassa oli etupihan huonon kukkapenkin poistaminen, nurmialueen pienentäminen ja liikenneympyrän rakentaminen. Kutsumme ympyrää liikenneympyräksi (roundabout garden?), mutta jos joku tietää hienomman nimen tällaiselle etupihan ympyrämuodostelmalle niin kertokoon. Ympyrästä tuli niin suuri, että sen pääsee ajamaan ympäri autolla ja jopa pienen peräkärryn kanssa.

Ensimmäisestä kuvasta näkee, että maantasainen pitkulainen kukkapenkki ei ehkä ollut ihan kaunein ja hyväkuntoisin. Joitakin vuosia sitten siinä kasvoi uskomattoman upeita ja suuria valkoisia ritarinkannuksia, mutta niihin iski jokin tauti tai tuholainen ja kaikki kuolivat samana kesänä. Penkki oli myös hyvin alttiina jääpoltteelle, joten se olisi joka tapauksessa pitänyt nostaa kohopenkiksi. Olimme kuitenkin siinä vaiheessa ihailleet jo pitkään kuvia, joissa kartanontapaisten talojen edustoilla oli suuria ympäriajettavia ympyröitä. Ensimmäinen ajatus oli, että harmi kun meidän pihaan ei sellaista saa - mutta jotenkin sitä sitten vaan ryhdyttiin suunnittelemaan, mallaamaan puutarhaletkulla ja kepeillä. Jospa sittenkin?



Tuumasta toimeen. Kaikki alueen mullat haluttiin käyttää uudelleen, joten kukkapenkki tyhjennettiin juurakoista ja multa seulottiin. Multa oli kuitenkin niin rikkaruohottunutta, että sillä päätettiin parannella nurmikkoa toisaalla pihassamme. Emme kuitenkaan arvanneet miten paljon kukkien siemeniä mullan mukana tulikaan. Kylmän kesän takia nurmikko ei ollut oikein itääkseen. Kukkien siemenet itivät sitäkin paremmin... Saimme yllättäen pienen kedon täksi kesäksi.



Kun kukkapenkki oli tyhjätty, kaivoimme liikenneympyrän reunat auki. Liikenneympyrä oli kuitenkin niin suuri projekti, että emme edes yrittäneet tehdä sitä lapioiden ja kottikärryjen kanssa. Kutsuimme apuun tutun kaivurikuskin. Valmiiksi rajattua aluetta oli helppo työstää koneilla. Käsipelillä ympyrä ei olisi valmistunut tänä kesänä.






Liikenneympyrän keskelle oli tarkoitus tehdä kasvualue puulle ja perennoille. Keskikohta kaivettiin huomattavasti syvemmäksi. Pohjalle kasattiin poiskaavitun nurmikon mullat. Taidettiin sinne laittaa myös hevosenlantaa. Kaivuutöiden ohessa maahan upotettiin myös sähköt mm. koristevaloille. Mursketta oli tilattu kaksi kuormaa. Ne levitettiin lopuksi kankaan päälle. Murske myös tärytettiin paikalleen. Ympyrästä tuli nyt jo autolla ajettava.




Keskialueen kasvualue haluttiin nostaa kivetyksi kohopenkiksi. Kiveämiseen käytimme HB Patunoitu Muurikiviä hb-patinoidut-muurikivet. Sarjaan ei ollut saatavilla ympyrämuodostelmiin tarkoitettuja kiviä. Mikolla olikin kivipölyinen työ rälläköidä kivistä pieniä kulmia pois. Kivien ladontakuvio oli vieläpä niin erikoinen, että liki jokainen kivi piti rälläköidä. Tässä vierähti ilta jos toinen. Iso työ kuitenkin kannatti! Kiveyksen valmistuttua sen sisäpuolelle asennettiin eristeet ja eristeiden reunat siistittiin maisemointikankaalla.







Kasvualue täytettiin mullalla (pinta-ala n. 7 neliötä) ja kasvualeen keskelle istutettin japaninsiipipähkinä. Nähtäväksi jää, miten se siinä tulee viihtymään. Istutimme myös paljon pieniä taimia: grönlanninhanhikkia (Nuuk), iisoppia, komeamaksaruohoa, helokkia (Siskiyou Pink), vuoriarhoa (Mont Blank), sinilemmiötä (Heavenly Blue) ja ketotörmäkukkaa (Butterfly Blue). Keskelle kasvualuetta asennettiin myös kasteluputket. Putket ovat vanhaa imuriletkua. Letkuun porattiin vain reikiä.






Valmista tuli! Kyllä tässä kelpaa ajaa ympyrää :D Valojen asennukset jäävät myöhemmäksi.









2 kommenttia: