9. syyskuuta 2017

Rosario Helmi - pienen pieni ruusutarha

Ruusutarhaa ei suunniteltu ollenkaan tehtäväksi tänä vuonna. Emme oikeastaan olleet edes kiinnostuneita ruusuista tai ruusutarhoista ennen tämän vuoden avoimia puutarhoja. Avoimissa puutarhoissa nähdyt ruusut saattoivat sytyttää pienen kipinän ja toisaalta pihastamme löytyi paikka, joka oli suorastaan huutanut käyttötarkoitusta.

 

Ruusutarha oli päähänpisto, siitä se ajatus sitten lähti -projekti. Päätimme rakentaa ikäänkuin välityönä pienen pienen ruusutarhan. Tarkoitus oli saada istutettua sinne kestäviä ruusuja ja tehdä koko alueesta melko helppohoitoinen. Ruusutarha sai nimekseen Rosario Helmi.

Rosario Helmi rakennettiin puiden ja pensaiden keskelle muodostuneelle alueelle, jonne johtaa myös kaksi suurta köynnöskaariporttia. Alue rajattiin, nurmikko käännettiin, pohjamaana olleesta savesta osa kärrättiin pois, mutta suurin osa murskattiin ja sekoitettiin muuhun pohjamaahan. Maahan lisättiin myös reilusti kalkkia ja ainakin yksi peräkärryllinen hevosenlantaa. Ruusujen istututuskohdat kaivettiin hieman syvemmiksi ja merkattiin merkkitikuin. Itse ruusupenkki muotoiltiin mullalla reiluksi kohopenkiksi. Mullan päälle laitettiin vielä katetta.






Ruusualueen keskelle jätettiin tarkoituksella pieni painanne, käytävä. Painanteeseen laitettiin maanerotuskangas, kiviä/kiviraput ja singeliä. Rappujen päässä oleva kivi kaipasi jotakin katseenvangitsijaa ja hetken kiven päällä olikin "pesä" ja betoninen muna. Melkein heti olimme sitä mieltä, että katseenvangitsijan tulee olla reilusti isompi. Patsaan etsintä alkoi!





Olimme kesälomareissulla Itä-Suomessa ja matkan varrelle osui Juvan Puutarhasomiste Pikkirilli. Patsasvalikoima oli hyvä - patsaita olisi ollut vaikka minkälaisia. Päädyimme kuitenkin yhteisymmärryksessä neito kaunoiseen. Peittoihin käärittynä se saatiin turvallisesti auton takakontissa kotiin ja omalle paikalleen.





Rosario Helmestä löytyy tällä hetkellä yksitoista erilaista ruusua. Jokainen niistä on kokeilussa - emmehän tiedä ruusuista oikeastaan mitään vielä! Meitä kyllä huvitti käydessämme eräällä puutarhalla ruusulistamme kanssa. Haluamamme ruusu oli laitettu jo talviteloille odottamaan seuraavan vuoden myyntiä - myyjä lupasi kuitenkin myydä ruusun meille - koska ruusuharrastajien kohdalla voidaan tehdä poikkeuksia. (Ehkä jokin pieni totuuden siemen. Olimmehan silloin olleet ruusuharrastajia jo kokonaisen vuorokauden :D )

Rosario Helmen ruusut (joita kaikkia emme vielä osanneet nimetä kuviin tai sitten ovat niin pieniä vielä, että kuva puuttuu ja jäämme odottamaan kukintaa vielä):

Köynnösruusut John Cabot, Henry Kelsey ja Pohjantähti
Peittoruusu The Fairy
Easy Eleganse -ryhmän Calypso ja Kashmir
Suviruusu Poppius
Tornionlaaksonruusu
Kanadanruusu J.P.Connell
Rosa glauca Nova

köynnösruusu "Pohjantähti"


Peittoruusu "The Fairy"


  
kirkonruusu "Ruustinna"
"Kanadanruusu J.P.Connell"






Easy Elegance "Kashmir"

Easy Elegance "Calypso"

 Rosario Helmestä tuli ihan kaunis. Syksyn ja talven puhdetöiksi jäävät vielä köynnösruusujen köynnöstuet..








Pitkäturkkinen koirammekin osaa jo varoa piikkipuskia - lähestyy varovasti tai kiertää kaukaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti